Hvorfor gutter bør få lov til å bruke sminke (Håkon Müller)
Hjem Enneagrammet Myers Briggs Om meg Add Kontakt

17

Hvorfor gutter bør få lov til å bruke sminke

Hei!

Dette er et spørsmål som jeg har stilt meg selv mange ganger. Hvorfor er det sånn at det er kun sosialt akseptert at kun jenter skal få lov til å se ekstra bra ut? Selv har jeg brukt sminke siden jeg gikk i åttende-klasse. Jeg begynte hovedsakelig med å bruke sminke fordi jeg hadde et generelt stort hudproblem. Og når jeg brukte sminke, var det som at dekket over min egen usikkerhet ? og det ga meg igjen bedre selvtillit. Men det er jo selvfølgelig en bakside med alt. Siden jeg var den eneste (tror jeg), som brukte sminke av gutter, skapte jo dette et kjempehysteri. Jeg innrømmer at jeg har gått litt overload noen ganger med mengden av sminke (men hvem har vel ikke eksperimentert med sminke?). Jeg ble hele tiden fortalt at det er kun jenter som bør bruke sminke, for hvis du bruker sminke og er gutt, så må du være homofil. Ok, greit, så i mitt tilfelle er jo jeg homofil, men at en gutt bruker sminke betyr jo ikke det automatisk at han er homofil?


Ettersom tiden gikk, ble jeg vel vandt til at folk synes jeg var rar, annerledes og spesiell. Jeg lærte meg å gi litt faen. Jeg følte meg vel med meg selv og hvordan jeg så ut med sminke, og hvorfor skulle jeg la andres trangsynte og dømmende meninger (og blikk) styre hvordan jeg ville være? Jeg tror faktisk nesten jeg ble så lei av all dømmingen at jeg ubevisst brukte mer sminke for å provosere og vise at jeg ikke brydde meg. Det er sjeldent jeg ser folk utenfor homsemiljøet som i det hele tatt tør å se på en foundation-flaske uten å være redd for å bli hengt ut og sett på som ?annerledes? eller ?homofil?

Jeg prøver ikke fortelle at gutter SKAL bruke sminke, men at gutter også bør få gjøre AKKURAT hva de vil gjøre med sitt eget utseende uten at de skal bli puttet i en bås og bli kalt ?homse? eller ?freak? osv. Jeg prøver heller ikke å fortelle at man skal kjøre på med fjorten lag svart mascara, den mørkeste foundation som ikke passer til hudtonen, lilla øyenskygge og knæsj rosa leppestift. For all del, gjør hva du vil, men jeg tenker mer på naturlig sminke for å fremheve og skjule det man kanskje ikke er så stolt over. Det er så masse man kan gjøre uten at det ser fake og overdone ut. Hvis man har veldig lyse øyenbryn, litt kviser her og der, eller kanskje er litt blek (the list goes on), er det mange ting som kan fikses på for å øke selvtilliten, selvbildet og å bli mer attraktiv blant jenter/gutter med litt juks. Hvis man føler man ser bra ut, øker det automatisk selvtilliten og selvbildet, og hva er vel ikke mer sexy en dose selvtillit? ;) • 10.07.2014 kl.17:26
  Menn har lov til å bruke sminke. Men folk kan tenke hva de vil...
  10.07.2014 kl.18:49
  Ikkesant! Nøkkelen er vel egentlig bare å rett og slett ikke bry seg.
  Fanafolk
  10.07.2014 kl.18:59
  Du er et forbilde! Digger deg, er 100% enig
  10.07.2014 kl.19:34
  Tusen takk! :)
  10.07.2014 kl.19:45
  Jeg må helt ærlig innrømme at jeg ville nok reagert og synes det var litt uvanlig om en gutt fortalte meg at han bruker sminke, uansett hvilken type sminke det var snakk om, men det er jo rett og slett fordi det er uvanlig. Det er ikke nødvendigvis gale av den grunn, men man må nesten forvente å få reaksjoner om man gjør noe utover normalen.
  10.07.2014 kl.20:40
  Tonje Marie: Skulle tro at nå som vi lever i 2014, at det fantes mer "open minded people". Hvis menn vil sminke seg, hvorfor ikke? Mesteparten av jenter bruker et ton med sminke! Har sett mange gutter bruke litt, og der ser mer naturlig ut enn sånn dere (tar ikke alle under en kam) sminker dere til tider ;)
  10.07.2014 kl.20:54
  Thomas: Man kan være open minded og fortsatt reagere ved første møte med en gutt med sminke. Man kan være open minded, smake blåskjell, og finne ut at man ikke liker det. Å være open minded betyr ikke direkte at du må like alt, bare være åpen for å prøve det. Jeg personlig vet ikke om jeg synes det er rart/bra/dumt med sminke på gutter, siden jeg ikke har opplevd dette, men jeg kan virkelig ikke se noe problem med saken.
  10.07.2014 kl.21:31
  Mann eller kvinne, sminke eller ikke sminke. Burde virkelig ikke spille noen rolle :-) folk reagerer nok på det fordi det ikke er så vanlig her til lands, så synes det er fantastisk at du er så åpen om det :-)
  Mille <3
  10.07.2014 kl.22:44
  Jeg er helt enig med deg : )
  10.07.2014 kl.22:49
  Enig! Boys can wear makeup too! :-)
  10.07.2014 kl.22:51
  Det er jo selvfølgelig noe mange ville reagert på, men selvom man kanskje ikke oppfatter det som noe som er innenfor normen, er det jo forskjell på det og om man aksepterer personen for hva de vil gjøre med sitt eget utseende. Jeg prøver heller ikke å si at folk ikke skal reagere på om jeg går med sminke, men jeg prøver å få frem hvorfor folk bør bli mindre intolerante og stereotype folk kun fordi man velger å gå med sminke når man er en gutt.
  10.07.2014 kl.22:54
  Forresten var kommentaren var til Tonje Marie. :)
  10.07.2014 kl.23:17
  Okei, så siden jeg får kommentarer på kommentarene mine kan jeg ta et hint om at mine kommentarer blir oppfattet negativt eller som om jeg prøver å si noe fælt.

  Jeg har aldri sagt at det er noe gale med å bruke sminke, uansett hvilket kjønn man er eller hvilken legning man har. Jeg har bare sagt at man må forvente seg at folk får en eller annen form for reaksjon, om det så er «Oi, det visste jeg ikke!», «Er det normalt?» eller «Da må han være homofil» (sistnevnte brukt som eksempel, siden bloggforfatteren selv har skrevet det).

  Jeg har hatt sjokkrosa hår, og selv om dette ikke er normalt så har jeg likt det og følt det som en naturlig ting. Folk har reagert, både positivt og negativt. Noen har synes at dette var kjempekult, andre har avskydd det fordi de ikke var vant med en hårfarge som ingen blir født med.

  Jeg synes det er kjempeflott at noe slikt blir skrevet om! Alle har rett til å bruke sminke om de vil, farge håret sjokkrosa om de vil, bruke høye hæler om de vil. Men når det blir skrevet at folk må kunne gjøre som de vil, så må det også gjelde reaksjoner og meninger. Folk må få synes at nevnte tingene er bra, dårlig, helt normalt, unaturlig, skummelt, ukjent, praktfult.
  11.07.2014 kl.01:13
  Godt innlegg :)
  Celine Viktoria
  11.07.2014 kl.02:15
  HELT ENIG!! Dette er som om jeg skulle skrevet det selv! Gutter har akkurat like mye rett til å gjøre som de vil som oss jenter! Du skriver virkelig godt!!

  Stå på!
  11.07.2014 kl.16:16
  Godt innlegg. Og mange gutter bruker den dekkstiften som hører til de kvisefjerne-produktene. Klart du skal få gå med sminke. Du kan dessuten få min kvote, for jeg, ei lita dame på 30, klarer ikke å bruke sminke. Kos deg! Gleder meg til flere innlegg.
  12.07.2014 kl.01:20
  Tusen takk alle sammen!

  Tonje Marie: Jeg tok ikke kommentaren din negativt opp i det hele tatt, jeg synes faktisk du har mange gode poeng. Jeg har kanskje ikke formulert meg godt nok i teksten ved at jeg har gikk uttrykk for at jeg ikke forventer at folk skal ha reaksjoner. Selvfølgelig vil det bli reaksjoner på det, men det jeg prøver å argumentere for er hovedsakelig det faktum at det er ulikheter her i verden samt. at jeg lurer på hvorfor det er så uakseptabelt for gutter å være forfengelig/se bra ut, når det for jenter er helt normalt.  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Håkon Müller

  Mellom de syv fjell ligger byen som heter Bergen, der er jeg født og oppvokst. Jeg er en 19 år gammel gutt født 4. januar 1997. Mine største interesser er fotografering, redigering og skriving. Kom gjerne med tips og tilbakemeldinger hvis dere har noe på hjertet.

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde
  hits