Din indre verdi (Håkon Müller)
Hjem Enneagrammet Myers Briggs Om meg Add Kontakt

0

Din indre verdi


 

Det temaet jeg ønsker å ta opp i dag er noe av det viktigste et menneske lærer seg å finne for å leve et lykkelig liv her på jorden - selvverd. Grunnen til at jeg tar opp dette temaet er fordi jeg har merket, spesielt her i Norge, hvordan vi på mange måter baserer vår egen selvverd på hvor suksessfull vi er. Vi kompenserer for vårs dårlige selvfølelse ved å søke etter aksept gjennom prestasjoner. Sjeldent opplever jeg å faktisk bli spurt av folk hva jeg faktisk føler, hva som gir meg glede, hva som gjør meg motivert. Vi har tatt på oss en kollektiv tankesett hvor det viktigste vi gjør her i livet er utdanning og karriere, og hvis du ikke har en mastergrad, en jobb hvor du tjener minst en halv million kroner i året, får 2 barn, har et stort hus med to biler, så har du mislykkes. Dette er et liv jeg overhode ikke ønsker å ta del i, og er en av hovedårsakene til hvorfor jeg nekter å studere akkurat nå - jeg er nødt til å finne ut hva jeg vil. Det skumleste av det hele er hvordan mange har et begrenset trossystem ovenfor hva de kan gjøre med livet sitt. Mange tenker at de er nødt til å følge strømmen og gå den tryggeste veien, i stedet for å følge sitt indre kompass for å gå i takt med sin egen lykke og ekspansjon.

På grunn av hvordan vi, og da tenker jeg spesielt på Norge, siden vi er et land som konkurrerer og jobber oss deprimerte og utbrente, hvordan det er utrolig synd at dette kommer fra et sted av så total mangel på selvfølelse. For hvis man tenker over det, hvis man faktisk hadde følt at man var god nok akkurat som man er, hadde man da følt et behov for å være best hele tiden? Jeg prøver så absolutt ikke å si at ambisjon ikke er viktig, men det er forskjell fra ambisjoner som kommer fra et sted fra mangel på selvfølelse og total maktesløshet, enn fra et autentisk sted hvor man gjør noe fordi man har lyst til å gjøre det og fordi det gir deg en følelse av selvrealisering. Veien til økt selvfølelse kan være en lang vei for mange, på grunn av hvordan vi har blitt oppdratt og de ytre signalene vi har fått fra samfunnet at prestisje er det samme som verdi. Som en person som har opplevd å leve under ekstremt lav selvfølelse i lang tid, er jeg selv fullt klar over hvorfor man føler et behov for å kompensere. Selv brukte jeg produktivitet som et middel for å fortrenge skammen over føle meg mindreverdig, samtidig som andre former for selvdestruktive handlinger. For meg tok det lang tid før jeg innså at jeg måtte gjøre noe drastisk ovenfor min egen oppfatning av meg selv for å leve det livet jeg egentlig ønsket å leve.

Som en person som alltid har vært komfortabel med å se inn i mitt eget mørke, har jeg jobbet mye med meg selv og reflektert over hvor min mangel på selvfølelse kom fra. Siden alt stammer fra barneårene, innså jeg at det stammer fra hvordan jeg ble behandlet som barn har fulgt med meg frem til voksenalderen. Det er selvfølgelig mange andre situasjoner som også spiller en vesentlig rolle, som det at jeg ble mobbet på grunn av legningen min og folk behandlet meg relativt dårlig i ungdomsårene mine. Grunnen til at jeg sier at det stammer fra barndommen, er hvordan  min tidligere mangel av selvfølelse gikk over til ungdomssårene, hvor mobberne så meg som et lett offer som ikke klarte å stå opp for seg selv. Det viktigste for meg vært å forandre måten jeg behandler meg selv på, både ved hvordan jeg lever livet mitt og min egen oppfatning av meg selv. For meg har meditasjon, sunt kosthold, mindre alkohol, kutte ut dårlige vaner og kreativ utfoldelse etc. vært ekstremt essensielt for selvfølelsen min. Men kanskje den aller største forandringen skjedde når jeg på et følelsesmessig nivå begynte å ressonere med hvordan våres selvverd er som et lys som alltid skinner. Vi kan verken legge til eller ta noe verdi på våres egen selvverd. Når vi presterer bra, er det som at vi sprer vår egen selvverd som et lys gjennom et glassmaleri i fantastiske farger. På den andre siden, når vi ikke er klar over våres egen selvverd, er det som at det har kommet skitt og blokkert for lyset. Sannheten i dette er at uansett hva vi gjør, så er vi like mye verdt på et fundamentalt nivå.


 • Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Håkon Müller

  Mellom de syv fjell ligger byen som heter Bergen, der er jeg født og oppvokst. Jeg er en 19 år gammel gutt født 4. januar 1997. Mine største interesser er fotografering, redigering og skriving. Kom gjerne med tips og tilbakemeldinger hvis dere har noe på hjertet.

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde
  hits