Avhengighet (Håkon Müller)
Hjem Enneagrammet Myers Briggs Om meg Add Kontakt

1

Avhengighet


 

For noen dager siden kom jeg over en artikkel på Facebook som fikk meg til å stille meg selv et veldig viktig spørsmål: hva er det som forårsaker avhengighet? Artikkelen handlet om eldre personer på avrusning, hvor de tillot alkohol, som deres siste stasjon før døden inntreffer. Med andre ord så var dette eldre personer som var villig til å drikke seg selv til døde fordi de mente at det ikke var noe å gjøre med situasjonen uansett. Selvfølgelig klarte jo ikke jeg å holde tilbake igjen meningen min om hvordan dette er det mest idiotiske jeg noen gang har lest, og hvordan det er fullt mulig å hjelpe noen ut av en avhengighet med riktig behandlig. Da jeg skrev dette, fikk jeg veldig negativ respons tilbake igjen, hvor folk mente at de burde få lov til å drikke så mye de ville før de døde og at dette var en veldig god løsning. Det som irriterte meg mest meg var ikke det at folk var uenig med utsagnet mitt, men at alkohol blir assosiert med noe positivt, når det er et av de mest destruktive og avhengighetsskapende man kan ta inn kroppen, og at disse folkene trenger HJELP. Det er skremmende å se at så mange personer er enig at den beste måten å avslutte et liv på, er med inntak av alkohol, og at det ikke er noe å gjøre med dem som har kommet så langt uansett. Dette innlegget skal ikke primært handle om alkohol, men noen perspektiv jeg har om hvorfor avhengig i det hele tatt eksisterer og hvordan det er mulig å bli overkomme en avhengighet.

På nettet fant jeg en definisjon som jeg mener oppsummerer godt hvordan avhengighet kan beskrives: "Det å stole, eller tilstanden eller kvaliteten av å være avhengige; avhengighet; selvtillit; tillit; hvile i sinnet på hva som anses tilstrekkelig støtte eller myndighet". Denne definisjonen forklarer hvordan avhengighet ikke er noe annet enn at man bruker den som om man skulle brukt støttehjul på en sykkel. På samme som et barn som ikke har lært å sykle som brått blir tatt fra støttehjulene på en sykkel uten god balanse, vil en person med avhengighet oppleve det samme uten det de er avhengig av. Det finnes jo selvføgellig mange andre forskjellige former for avhengighet, ikke bare alkohol. Man har for eksempel sex-avhengighet, treningsavhengighet, narkotikaavhengighet, pilleavhengighet, avhengighet til selvskading osv. Men det alle avhengighetene har til felles, er at de hjelper personer å føle seg bedre en kort tidsperiode. Ubehaget kan være både fysiologisk og psykologisk, men begge formene for smerte gjør at man blir motivert til å gå i den motsatte retningen av ubehag - det å føle seg tilfreds. Men som alt annet her i verden, så skjer ting på grunn av en årsak. Den underliggende årsaken til hvorfor man blir avhengig av noe, er den man må finne. Lite hjelper det å prøve å kutte ut noe cold-turkey, uten at man har prøvd å kvitte seg med årsaken til problemet, da vil motivasjonen kun komme tilbake igjen. Denne åpenbaringen jeg fikk når jeg skjønte at jeg var nødt til å gå inn for å finne hovedårsaken til avhengighetene jeg hadde. Det var en gullnøkkel for meg og har gjort at jeg i dag har funnet sunnere måter å håndtere ubehaget på.

Som mennesker ønsker vi å føle oss vel, vi krever homøostase, som er et begrep brukt i psykologien for å forklare likevekt. Når vi for eksempel stresser, ønsker vi igjen å kvitte oss med stresset for å komme tilbake igjen til normalnivået. En usunn måte å håndtere denne situasjonen kan for eksempel være røyking. Når vi merker at røykingen er med på å kvitte oss med stresset, er sannsynligheten større at vi bruker denne substansen neste gang for å håndtere ubehaget som kommer med stress. Så ved mindre man fjerner stresset ved å ta seg bruk av sunnere måter å håndtere stresset, vil stresset fungere som en trigger for en som røyker. Stress er bare et eksempel på noe som motiverer oss til å involvere oss selv i en form for usunn aktivitet. Det er en grunn for at noen klarer å slutte umiddelbart med å røyke, men andre vil få tilbakefall hver gang de prøver. Selvfølgelig er det mange andre emosjonelle og fysiologiske årsaker som kan spille inn som en vesentlig motivasjonsfaktor for at man involverer seg selv i en usunn aktivitet, men alle sammen har til fellstrekk at man ønsker å føle seg bedre. Problemet når man bruker for eksempel narkotika eller andre substanser, er at hjernens belønningssystem (dopamin) vil måtte tilpasse seg de de nye nivåene stoffet gir hjernen. Dette forårsaker at man også vil føle seg 10 ganger verre når man ikke har stoffet i kroppen, fordi man har lavere dopaminnivå enn når man startet å bruke stoffet. Det gjør at folk trenger mer og mer av det samme stoffet, og i verste fall ender opp med å jage stoffet helt til de dør av det, slik som i artikkelen jeg nevnte i innledningen.

I rundt 1960, ble det gjort et eksperiment hvor de satte en rotte i et bur med to vannflasker. I den ene flasken var det vann, og i den andre, heroin. Hver gang dette eksperimentet ble gjort, endte rotten opp med å bli avhengig av det vannet som inneholdt heroin, og endte opp død. I et senere eksperiment i 1980, oppdaget professoren Bruce Alexander noe merkelig med dette eksperimentet. Det han gjorde var at han puttet andre rotter i samme bur. Rottene som ble puttet i et bur sammen med andre rotter, var ikke interessert i det vannet med heroin, fordi de hadde et av de viktigste behovene sine oppfylt - behovet for tilhørlighet. Hvis zoomer ut og tar et metaperspektiv på dagens samfunn, er det ikke vanskelig å se hvor isolert vi faktisk er i forhold til hverandre. Mange, inkludert meg selv, kjenner stadig vekk på den isolasjonen som kommer av å være et såpass reservert samfunn som helst ønsker minst mulig sosial kontakt med hverandre utenfor vår egen lille sosiale omkrets. Men jeg skal ikke stoppe der. Det er faktisk fullt mulig å føle seg isolert, selv sammen med andre. Når vi fyller livet våres med sladder, hvilket vær det er i dag og en falsk fasade av teatralske følelser, er det ikke rart at man føler seg frakoblet fra de emosjonelle forbindelsene man på et fundumentalt nivå ønsker å oppnå med hverandre. Når vi mennesker opplever seperasjon fra andre, når vi føler at vi ikke har noen som forstår oss, som kan se oss, så blir en avhengighet ofte den eneste vennen mange av oss har.

Det som er med avhengighet, er at den først er mental, også blir de fysisk. Derfor vil det å binde en skikkelig avhengig person fast i en stol, være direkte helseskadelig for dem og i verste fall dødelig. Dette gjør jo det også vanskelig å finne metoder for hvordan man skal hjelpe personen ut av det. Men som eksperimentene over viser, så er det viktigste en person som er avhengig kan ha - noen som er der for dem. Jeg tror de som faktisk klarer å komme seg ut av en seriøs avhengighet, eller mild for den saks skyld, har noen som kan holde hånden deres når de er på de laveste, når de føler at de har lyst til å et hull i en vegg. De trenger noen som kan fortelle dem at de er verdifull uansett hvordan de agerer. Det å legge skam på folk som er avhengig, vil kun legge ekstra smerte oppå de allerede smertefulle følelsene de prøver å unngå i søken etter å føle seg bra. Folk som er avhengig, har jo egentlig en veldig god intensjon - de ønsker jo bare å føle seg bedre. Siden det er menneskets rett å føle seg bra, er det jo egentlig en veldig bra ting at man ønsker å gå i retning av sin egen velvære og lykke. Problemet er bare det at de substansene som i starten gir deg behag, vil etter en viss tid være de som er kilden til elendighet og ubehag. Derfor er jeg veldig uenig i at det å fjerne avhengigheten for en person som er avhengig, ikke har noe effekt hvis man ikke gjør noe med motivasjonen for at personen ønsker å involvere seg i aktiviteten. Alle mennesker har mulighet til å kvitte seg med en avhengighet, det finnes alltid en vei, man må bare være villig til å gå den og finne de riktige løsningene. • 30.10.2016 kl.20:21
  fint innlegg  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta
  Håkon Müller

  Mellom de syv fjell ligger byen som heter Bergen, der er jeg født og oppvokst. Jeg er en 19 år gammel gutt født 4. januar 1997. Mine største interesser er fotografering, redigering og skriving. Kom gjerne med tips og tilbakemeldinger hvis dere har noe på hjertet.

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde
  hits